miércoles, 27 de octubre de 2010

Sessió 3

1. Identificació de la sessió:
Nombre clau:  Plenari dels Infants
Data: 27 octubre
Durada:  1h
Lloc : IME ( Institut Municipal d'Educació de Lleida) Sala adjunta
Participants: Tutora pràctiques.
2. Fites:
Què pretenem? Elaborar una guia didàctica per als mestres per desenvolupar el projecte del plenari dels infants i adolescents: la cultura
Objectius -  Fer una guia didàctica senzilla i esquemàtica per intentar la màxima col·laboració dels centres participatius en el programa

3. Desenvolupament:
El plenari dels infants és un projecte que es fa a la ciutat de Lleida on hi participen varis centres educatius de la ciutat. Cada curs escolar es tria un tema per tractar i una comissió de nois i noies d'Educació Secundària  es reuneixen un cop al mes per tractar el tema en qüestió. Prèviament s'ha treballat a la classe amb el tutor.
Aquest treball previ és el que jo he realitzat fent aquesta guia didàctica per al professor:
Per introduir el concepte de la cultura i tot el que l'envolta als vostres alumnes, hem elaborat aquesta guia per al professorat per tal que tingueu una breu idea dels aspectes que podeu treballar.
Abans de l'elaboració del qüestionari que faran els alumnes els hi podeu fer una breu explicació per situar el terme "cultura".
Per entendre el que és la cultura, s'ha de mirar primer el que som nosaltres, els éssers humans. Nosaltres som éssers en constant moviment, creació, desenvolupament, etc. Doncs és degut  a que s'han anat creant diferents cultures.
Cultura és una paraula que prové del llatí "cultum" que significa cultivar. O sigui, cultivar el propi, les arrels de cada poble.
La cultura són totes aquelles expressions, que l'ésser humà ha anat incorporant a la naturalesa. Els nostres pensaments, l'art, l'arquitectura, la literatura, en fi tota creació humana, és cultura. També es diu que cultura, és tot allò que un home necessita saber per a poder actuar de manera correcta, dins d'un grup social.
Qüestionari que passaríem als alumnes:
1. Què és la cultura?
2. Què significa la cultura per a tu?
3. Quines entitats culturals coneixes de la teva ciutat?
4. Saps on cercar l'agenda cultural de la teva ciutat?
5. Estàs assabentat de les activitats culturals que es fan a la ciutat de Lleida?
6. Trobes que són activitats prou interessants per tal que els adolescents com tu mostrin interès?
7. Quines coses canviaries o modificaries si haguessis de planificar l'agenda cultural de la teva ciutat?
8. Creus que l'oferta cultural de la teva ciutat és suficient o insuficient? Afegiries alguna altra activitat cultural?
9. Quines són les activitats culturals que més t'interessen?
10. Veus Lleida amb una gran oferta cultural? Per què?
4. Recursos:
Materials: Documentació plenaris infants d'altres anys que s'han realitzat a la ciutat de Lleida

Funcionalitat i eficàcia:.  És un projecte que ja està engegat des de l'ajuntament de Lleida fa varis cursos escolars i que funciona bastant bé ja que fa partícips a una gran quantitat de joves de la ciutat amb temes que els hi interessen i relacionats amb la seva vida quotidiana

5. Avaluació:
Els alumnes han de fer un seguit de propostes que ajudin a millorar el concepte de cultura que tenen els joves i a que coneguin l'oferta cultural de la seva ciutat
6. Observacions:
Ha estat una activitat molt interessant de realitzar ja que m'ha apropat una mica més a les vivències dels adolescents, ja que jo estic acostumada a treballar amb nens d'infantil i primària.
Aquesta activitat me la va proposar la meva tutora de pràctiques. És una activitat a més a més ja que no la vaig posar en un principi en el pla de treball inicial.

Bibliografia interessant:
- Documents  relacionats amb el plenari dels infants de la ciutat de Lleida.
- www.paeria.cat

lunes, 25 de octubre de 2010

Sessió 2

1. Identificació de la sessió:
Nombre clau: Reflexionem
Data: 22 octubre
Durada: 2 h
Lloc : IME ( Institut Municipal d'Educació de Lleida) Sala adjunta
Participants: Tutora pràctiques, grup de pares i mares d'educació infantil i primària i grup de nois/es d'Educació Secundària
2. Fites:
Què pretenem? Reflexionar i compartir experiències
Objectius -
- Pensar en les dificultats que presenten pares i mares i nois i noies d'Educació Secundària
3. Desenvolupament:
He assistit a una trobada de dues hores que han realitzat un grup de pares i mares de nens i nenes d'educació infantil i primària i nois i noies d'educació secundària. Ha estat un espai de reflexió que permet pensar, conjuntament, en les dificultats de cada un i compartir-les amb els altres mitjançant el diàleg i participació. Aquest espai estava coordinat per un professional amb coneixements i experiència en el camp de la psicologia, que en aquest cas era la meva tutora de pràctiques.
S'ha parlat sobretot de : salut, el món i les noves tecnologies i les relacions familiars
4. Recursos:
Materials: Supòsits teòrics

Funcionalitat i eficàcia:Els supòsits teòrics em serveixen per contextualitzar millor les problemàtiques que es poden trobar pares i mares.

5. Avaluació:
Ha sigut una experiència molt satisfactòria.
Penso que activitats com aquesta poden servir per a saber millor les necessitats dels pares i així poder  fer un programa de formació de pares i mares adaptat a les seves necessitats.
6. Observacions:

En principi els nois i noies es mostraven una mica tallats alhora d'expressar les seves opinions a pares totalment desconeguts per a ells, però poc a poc s'han anat soltant fins a produir-se diàlegs entre ells veritablement emocionants.
Bibliografia interessant:
·         Dabas, E (1998). Redes sociales, familias y escuela. Buenos Aires: Paidós
·         Hernàndez, J. (2009) Teorías sobre sociedad, familia y educación.
·         Lacasa, P ( 1997). Famílias y escuelas. Caminos de la orientación educativa. Madrid: Visor - Aprendizaje



viernes, 15 de octubre de 2010

Sessió 1

1. Identificació de la sessió:
Nombre clau: Comencem...
Data: 1 octubre
Durada: 1 h
Lloc : IME ( Institut Municipal d'Educació de Lleida)
Participants: Tutora pràctiques i jo mateixa
2. Fites:
Què pretenem? Conèixer el programa de formació per a mares i pares
Objectius - Contextualitzar el grup familiar com una realitat. Analitzar la seva problemàtica actual i ajudar a trobar el seu camí vers les diferents alternatives de resoldre els conflictes sota la perspectiva de l'experiència compartida.
3. Desenvolupament:
Fem un anàlisi de la informació coneguda, recullo supòsits teòrics que m'ajuden a contextualitzar millor tot aquest món de les famílies. He contextualitzat el grup familiar com una realitat, analitzat la seva problemàtica actual i ajudat a trobar el seu camí vers les diferents alternatives de resoldre els conflictes sota la perspectiva de l’experiència compartida. Per fer-ho he fet  un seguit d’enquestes i entrevistes a una mostra significativa de les famílies, alumnes, professorat... per tal de saber les necessitats reals per a una futura intervenció.
4. Recursos:
Materials: Supòsits teòrics i enquestes
Funcionalitat i eficàcia:Els supòsits teòrics em serveixen per contextualitzar millor les problemàtiques que es poden trobar pares i mares. Les enquestes contemplen aspectes generals sobre les activitats d'oci i lleure dels alumnes, sobre les necessitats de les famílies i les seves preocupacions en la formació dels  seus fills.

5. Avaluació:
Podem observar una transmissió efectiva i regular dels acords que es prenen en diferents instàncies de la institució IME.
Existència de canals de comunicació entre: jo i tutora, entre jo i famílies.
He començat a planificar i a fer-me una petita idea de tot el que serà el meu període de pràctiques i de moment tinc un bon grau de satisfacció i les sensacions que he tingut també són correctes. L'assignatura d'entorn social i familiar i intervenció psicopedagògica ( optativa, que estic realitzant simultàniament amb el practicum)m'està ajudant molt a realitzar uns bons supòsits teòrics.
6. Observacions:
L'actitud que està tenint la meva tutora de pràctiques és molt correcta i sempre està pendent si necessito alguna cosa. Els altres col·laboradors i personal de l'IME també m'estan ajudant molt.

 Salutacions
Alba





martes, 12 de octubre de 2010

Benvinguda

Hola companyes, benvinguts al meu blog.
sóc l'Alba de Lleida. Mestra d'educació primària i ed. física i actualment de psicopedagogia. Treballo en una escola concertada com a tutora de 3r de primària. Aquest suposo que serà el meu últim semestre.
Les pràctiques les estic fent  a l'IME ( Institut Municipal Educació de Lleida).
Des de l’Institut Municipal d’Educació es fa un treball psicopedagògic i socioeducatiu que es duu a terme des de diferents institucions. Jo em centro en el context de l’educació familiar.
Arrel de la primera entrevista amb la tutora externa sorgeix la idea de fer el practicum. Existeix la necessitat de revisar el programa de formació de pares i mares que des de l’IME han engegat i que no acaba de funcionar del tot bé.
Per tant el que faig és intentar millorar el programa ja existent.
Espero que l'experiència sigui enriquidora i pugui compartir moltes coses amb tots vosaltres!

Salutacions
Alba